Den Haag, Kunstmuseum

Sinds 1 oktober 2019 is het Kunstmuseum is de nieuwe naam voor het Gemeentemuseum in Den Haag. Een museum voor hedendaagse en moderne beeldende kunst en toegepaste kunst. Het museum heeft een naamswijziging doorgevoerd. ‘ Gemeentemuseum ‘ tot verwarring zou leiden en men denkt dat het een museum over de gemeente is. Ook zou de naam voor buitenlanders moeilijk uit te spreken zijn.

duif in fonteintje op binnenplaats museum

Het gebouw is in art deco-stijl gebouwd en is een ontwerp van de architect H.P. Berlage. Het gebouw is voorzien van vele details, zoals dit fonteintje op de (overdekte) binnenplaats waar een duif net een bad heeft genomen.

Gemeentemuseum Den Haag

Uitzicht vanuit het museum op de binnenplaats.

MB20130724_1238_4298_1030.jpg

Tentoonstelling Mondriaan en De Stijl (in juli 2013) met op de voorgrond een stoel van Rietveld. Van Piet Mondriaan bezit het museum een groot aantal kunstwerken waaronderVictory Boogie Woogie. Andere bekende kunstenaars die je er tegen kunt komen zijn Kandinsky, Monet, Picasso, Sol Lewitt en Mendes da Costa.

Gemeentemuseum Den Haag

In de vijver voor het gebouw drijven (tijdelijke) kunstwerken. Deze behoren tot de tentoonstelling ‘Ja Natuurlijk’ van het naastgelegen museum GEM. De kunstwerken heten “Afvalhelden” en zijn gemaakt door Alfredo en Isabel Aquilizan.